9 sfaturi usor de pus in practica ca sa fii in siguranta pe internet

Iata noua sfaturi utile, simplu de aplicat, pentru a evita sa cadem victime infractorilor cibernetici.

1. Foloseste autentificarea multi-factor pentru toate conturile online

Acest lucru inseamna ca, pe langa parola, va trebui sa introduci un cod de verificare pe care il vei primi via e-mail sau SMS atunci cand vrei sa iti accesezi conturile.

Daca un site observa ca cineva incearca sa intre in contul tau de pe un dispozitiv nou, iti va trimite un astfel de cod de verificare pentru a se asigura ca intr-adevar esti tu.

2. Acopera camera web a laptopului

Hackerii pot accesa de la distanta camera laptopului si te pot spiona prin intermediul ei fara ca macar sa iti dai seama. Poti elimina usor acest risc cu o bucata de banda adeziva. Asa cum face si Mark Zuckerberg.

Cititorilor le-a mai placut si:  Dotarea moderna a bucatariei cu ajutorul plitei incorporabile

3. Nu face cumparaturi online sau tranzactii bancare cand esti conectat la retele Wi-Fi publice

Retelele Wi-Fi publice sunt de cele mai multe ori nesigure si pot fi atacate cu usurinta de hackeri pentru a obtine datele personale ale utilizatorilor. Daca folosesti o astfel de retea este recomandat sa folosesti si un serviciu VPN (retea privata virtuala), care iti va cripta datele.

4. Asigura-te ca site-ul are certificat SSL (foloseste https in loc de http) inainte de a face tranzactii financiare

Site-urile care au certificat de securitate SSL (folosesc https://) protejeaza informatiile personale introduse de utilizatori, un aspect foarte important de care ar trebui sa tina cont mai ales cei care fac cumparaturi online.

Cititorilor le-a mai placut si:  Sterilizatorul UV – solutia inteligenta pentru tratarea apei de la robinetul tau

5. Sterge programele si aplicatiile vechi, pe care nu le mai folosesti

Daca nu le folosesti, probabil ca nu esti la curent cu cele mai recente actualizari de securitate disponibile, iar hackerii pot folosi hibele cunoscute pentru a-ti accesa computerul sau telefonul prin intermediul softului invechit.

6. Mentine antivirusul actualizat

Pentru a fi cu un pas inaintea hackerilor care dezvolta noi metode pentru a-ti ataca dispozitivele, instaleaza update-urile pentru programele de protectie imediat ce acestea sunt disponibile.

Cititorilor le-a mai placut si:  Ai nevoie de iluminat puternic in gradina ta? Eu am ales proiectoarele LED si sunt foarte multumit!

7. Schimba-ti toate parolele la 30 de zile si foloseste parole unice pentru fiecare cont in parte

Aceasta este o practica esentiala pentru a evita sa devii o victima a atacurilor online, hackerii profitand de faptul ca multi oameni folosesc o singura parola pentru toate conturile lor.

8. Actualizeaza regulat software-ul pe PC si pe telefonul mobil

Astfel te asiguri ca vulnerabilitatile cunoscute au fost rezolvate, iar riscul de a fi atacat este mai mic.

9. Nu accesa linkuri si fisiere necunoscute

Herjavec considera ca este util sa reaminteasca de pericolul email-urilor de tip phishing, care folosesc linkuri si fisiere false pentru a obtine acces la datele personale ale victimei.