Bolile care te lasa fara permis auto

Un Ordin al ministrului Sanatatii, publicat in Monitorul Oficial in ultima zi lucratoare a anului trecut, intrat deja in vigoare, interzice bolnavilor cu anumite afectiuni cardiovasculare grave sa obtina sau sa-si reinnoiasca permisul auto, iar celor cu diabet zaharat le impune conditii stricte pentru a putea sofa
Ordinul pentru „modificarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.162/2010”, care a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 1041 din 29 Decembrie 2017, adapteaza legislatia romaneasca la o directiva a Uniunii Europene.

Aceasta prevede ca toate statele membre U.E. trebuie sa includa mai multe restrictii cu privire la bolile din cauza carora este pusa viata in pericol, atat a conducatorului auto, cat si a celorlalti participanti la trafic. In principal, „pentru reinoirea carnetului, conducatorul auto cu anumite boli are nevoie de recomandarea medicului specialist curant”, a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, pentru Mediafax.

Cititorilor le-a mai placut si:  Top 6 lucruri pe care sa le cumparam iarna din magazine!

Lista de afectiuniIn principal, fata de vechile reglementari, noul act normativ aduce nou o lista a „afectiunilor cardiovasculare (care, n.r.) pot determina o alterare brusca a functiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranta rutiera, reprezentand un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul”.

Practic, sunt doua categorii de boli cardiovasculare: unele pentru care, daca te tratezi si medicul specialist cardiolog iti da avizul favorabil, poti avea permis, si altele pentru care iti este interzis sa conduci.

Din prima categorie de boli – cea care impune interdictie temporara pana la obtinerea avizului de la medicul specialist cardiolog – fac parte, printre altele, afectiunile: bradiaritmii, anumite categorii de tahiaritmii supraventriculare si ventriculare, cardiopatie structurala si tahicardie ventriculara sustinuta, implantare sau inlocuire a unui stimulator cardiac permanent, sindrom coronarian acut, operatie de bypass coronarian cu grefa, infarct sau accident ischemic tranzitoriu, transplant de cord, dispozitiv de asistenta cardiaca, cardiopatie congenitala, etc.

Cititorilor le-a mai placut si:  Schimbari noi in regulamentul sigurantei auto!

Lor li se adauga afectiunile cardiovasculare grave care fac imposibila obtinerea sau reinnoirea permisului auto, pe care le puteti studia in caseta alaturata.

Diabeticii, sub control strict

Nu in ultimul rand, restrictii au fost impuse si diabeticilor. Daca urmeaza tratament medicamentos, pentru ei „eliberarea sau reinnoirea permiselor se efectueaza numai pe baza avizului medicului diabetolog si, dupa caz, pe baza unor controale medicale periodice, efectuate la intervale de maximum 5 ani; nu se elibereaza si nu se reinnoiesc permisele de conducere in cazul candidatilor sau conducatorilor auto cu hipoglicemie cronica grava, decat daca solicitarile sunt sustinute de un aviz al medicului diabetolog si de efectuarea unor controale medicale periodice; in cazul hipoglicemiilor cronice grave in timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se elibereaza sau se reinnoieste numai dupa ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod”, se precizeaza in actul normativ intrat in vigoare.

Cititorilor le-a mai placut si:  REVOLUTIE IN SIGURANTA AUTO: Adio, masini ieftine in UE!

Afectiunile care te fac inapt sa conduci

Ordinul de ministru precizeaza, la punctul 4.3, cele noua tipuri de afectiuni cardiovasculare pentru care candidatilor sau conducatorilor auto nu li se pot elibera sau reinnoi permisele de conducere.Enumeram cateva dintre acestea:

● insuficienta cardiaca;

● dispozitive de asistenta cardiaca;

● cardiopatie valvulara insotita de regurgitare aortica, stenoza aortica, regurgitare mitrala sau stenoza mitrala;

● cardiopatie valvulara de clasa NYHA III sau IV sau fractia de ejectie mai mica de 35%, stenoza mitrala si hipertensiune pulmonara severa sau cu stenoza aortica severa evaluata ecocardiografic sau stenoza aortica care provoaca sincope;

● sindrom de QT lung insotit de sincope, torsada varfurilor si QTc mai mare de 500 ms; ​

● sindrom Brugada cu episoade de sincopa sau revenire din moarte cardiaca subita.