Cat costa sa-ti duci copilul la cresa?

Aveti copil mic si s-a terminat concediul de maternitate? Preturile la o cresa particulara sunt de la 900 lei in sus. Pot ajunge chiar la 2.000 lei, lunar. O bona nici nu discuta sub un “salariu” de 1.000 de lei/luna. Va bazati pe locurile, si asa putine, din cresele de stat?

Potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, parintii ar putea fi obligati la plata unei contributii pentru copiii inscrisi la crese, valoarea acesteia urmand sa fie stabilita prin dispozitie a primarului, fara a depasi 30 la suta din costul copilului in unitatea publica in care se face educatie anteprescolara.

Ce inseamna acest cost al copilului? Suma pe care primariile o cheltuie, lunar, pentru un copil cu varsta pana la trei ani. Potrivit reprezentantilor primariilor bucurestene, aceasta variaza intre 380 de lei/luna in sectorul 4 si 586 de lei la centrele de ingrijire din subordinea Primariei Capitalei.

Cititorilor le-a mai placut si:  Fii mecanicul masinii tale! Monteaza o noua baterie auto pe Opel si infrunta iarna

Ceea ce inseamna ca suma ce ar urma sa fie platita de parinti, pentru a-si da copilul la o cresa de stat, ar varia intre 114 lei/luna si 175 lei/luna. In comparatie cu gradinitele particulare, este o taxa aproape modica. Ce-i drept, nu am luat in calcul si “atentia” pe care parintii o scot din buzunar pentru a prinde un loc in cresele de stat.

Printre avantajele creselor de stat se numara personalul calificat, suma mica de plata, iar printre dezavantaje – numarul mic de locuri si procedura greoaie prin care poate fi obtinut un loc.

Cei care au adoptat sau au in plasament un copil vor si scutiti de taxa.

Potrivit Legii privind serviciile de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei, “reprezentantii legali sunt obligati la plata unei contributii, a carei valoare este stabilita prin hotararea Consiliului local pentru fiecare tip de serviciu de zi finantat din fonduri publice, in functie de numarul de copii din familie, de venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioada de sase luni anterioara inscrierii copilului intr-un serviciu si costul mediul lunar de intretinere in serviciul de zi, fara a depasi 30% din acesta”.

Cititorilor le-a mai placut si:  Cum am gasit un spatiu comercial in Bucuresti cu vizibilitate mare la public? Printr-un dezvoltator imobiliar de top

Primariile sunt de acord cu taxa

La solicitarea Ziare.com, reprezentantii primariilor bucurestene au comentat ca sunt de acord cu aceasta taxa. “Consideram utila aceasta contributie initiata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru ca aceste sume sunt cheltuite tot in strictul interes al micutilor lor”, ne-a raspuns Biroul de Presa al Primariei sectorului 4.

Cititorilor le-a mai placut si:  Sfaturi utile pentru alegerea unei baterii auto Varta

Cosmina Siminean, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, ne-a declarat ca “initiativa ministerului este oportuna, avand in vedere ca in centre nu sunt doar copii cu o situatie materiala precara, ci copii ai unor parinti care muncesc si care pot primi de la angajator tichete de crese. In plus, bugetul local ar putea fi scutit de anumite cheltuieli, care ar permite construirea de noi centre si de oferirea de subventii pentru familiile care intr-adevar se confrunta cu o situatie materiala precara”.

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, are in subordine in acest moment opt centre de ingrijire si educatie pentru copii 0-3 ani, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai fie deschise alte 2 centre. Capacitatea totala in aceste centre este de 250 locuri.