Cum stabilim corect cauzele infertilitatii si ce rol are Gonal-f 75 UI in reproducere

Unele cupluri isi doresc copii fara sa poata avea. Pentru a imbunatati fertilitatea, exista medicamente precum Gonal-f 75 UI (iata aici detalii: https://www.catena.ro/fertilizare/gonal-f-75ui-x-1fiola-pulbx-75uifiola-solv), ce contine folitropina alfa, hormon foliculostimulant. Ne vom referi, in cele ce urmeaza, doar la cele aproximativ 50% din cazuri, cand „vina” e a femeii.

Se considera ca un cuplu are probleme cu fertilitatea atunci cand partenerii doresc sa aiba un copil si fac sex fara mijloace de contraceptie, o perioada mai lunga de un an. Procentul cuplurilor aflate in aceasta situatie se situeaza undeva intre 10 si 15 la suta din total. Infertilitatea poate fi determinata de probleme ale barbatului, femeii sau ambilor parteneri. In unele cazuri, motivul pentru care femeia nu ramane gravida nu poate fi determinat cu exactitate.

Cititorilor le-a mai placut si:  Prebioticele: Innergy Bifido Baby

gonal f 75 iu

Ce motive de infertilitate exista

  • Circa 20% din cuplurile care au constituit esantionul unor studii din Occident au mai mult de un motiv pentru infertilitate. Pentru ca o femeie sa fie capabila de a duce o sarcina la bun sfarsit, mecanismele ei hormonale si aparatul reproducator trebuie sa functioneze bine. Se considera ca „eficienta” in materie de sarcina scade cu varsta, chiar daca femeia in cauza are o ovulatie normala, dupa 30 de ani.
  • Cazurile de graviditate dupa 44-45 de ani sunt rare, chiar daca persoana respectiva urmeaza un tratament. Sterilitatea nu este caracterizata, simptomatic, decat de imposibilitatea ca partenerii sa conceapa un copil. Printre cauzele acesteia, la femei, cea mai frecventa este ovulatia cu o frecventa mai rara decat cea normala. In aceasta situatie, si ciclul este neregulat si apare la distante mari. Mai poate fi vorba, tot la femeie, de solicitarea organismului prin exercitii/activitati fizice grele, anomalii hormonale, probleme ale aparatului genital.
  • Pentru un diagnostic, se determina in primul rand ritmul de ovulatie al pacientei. Modificarile hormonale sunt detectabile prin teste ale sangelui si de urina, prin modificarea temperaturii bazale, modificari ale secretiei vaginale. Pot fi masurate nivelul progesteronului – un hormon din sange – si alte probe sangvine care se leaga de functionarea tiroidei. Se adauga radiografiile si ecografiile, care evidentiaza forma uterului.
  • Pentru stabilirea cauzelor este nevoie, de regula, de cateva luni. Si tratamentele se intind pe o perioada indelungata; cu toate acestea, ele rezolva problemele in mai mult de 50 la suta din cazuri.
Cititorilor le-a mai placut si:  Legatura dintre apa, scaderea in greutate si un stil de viata sanatos

Prevenire si tratament. Metodele depind de cauza

Sterilitatea poate fi prevenita prin masuri care tin de buna conditie generala a organismului: exercitii moderate, pastrarea unei greutati in limitele normale, evitarea alcoolului, a fumatului si a exceselor de cafeina; unele medicamente prescrise pentru alte boli au si riscuri legate de fertilitate, motiv pentru care medicul care le prescrie va chestiona pacienta asupra numarului de copii deja nascuti.

Cititorilor le-a mai placut si:  Cartofi prăjiți mai sănătoși: o rețetă fără ulei

Tratamentul depinde de cauza sterilitatii. Pentru problemele legate de ovulatie se prescriu diferite tratamente hormonale, sub supravegherea atenta a medicului, pentru ca pot aparea diverse probleme serioase legate de sarcina. In alte cazuri, se recomanda inseminarea intrauterina (prin insertia directa a spermei in uter), fertilizarea in vitro (in eprubeta), cu diferitele variante ale acestora.