Homeopatia – efecte si remedii testate de oameni

Alopatia este procedeul de a trata o boală cu mijloace contrare naturii sale. [Gen. -iei. / < fr.allopathie, cf. gr. allos – altulpathos – suferință] (DEX Online)

Homeopatia este procedeul de a trata o boală cu mijloace asemanatoare naturii sale.        [cf. gr.homoios – asemanator, pathos – suferință]

In limba latina, principiul pe care se bazeazahomeopatia  se enunta: “Similia similibus curantur”, adica suferintele sunt tratate prin metode asemanatoare (spre deosebire de alopatie, care ataca boala prin metode opuse). Aceasta inseamna ca substanta care provoaca in omul sanatos anumite simptome, in doza homepatica va vindeca  simptome asemanatoare intr-un om suferind.

Pentru o mai buna intelegere, voi exemplifica cu trei situatii concrete:

1. Presupunem ca e iarna si si ti-au inghetat mainile. Alopatic le incalzesti la soba (sau alta sursa de caldura), homeopatic le freci cu zapada, prin care activitatea sangelui se intensifica si mainile se incalzesc singure.

2. Presupunem ca te-ai ars la mana.  Alopatic, introduci imediat mana in apa rece. Homeopatic o apropii, la limite suportabile, de sursa de caldura. Incercati  si veti vedea singuri diferenta.

3. Presupunem ca ai racit si ai febra. Alopatic iei antitermice, iar homeopatic bei ceaiuri fierbinti.

Cele doua metode sunt cunoscute si aplicate din vremuri stravechi. In sine ele nu sunt nici bune, nici rele. Ele devin bune sau rele in functie de cazul in care sunt aplicate.

In primul exemplu de mai sus, daca mainile sunt doar un pic reci, incalzirea lor va fi binevenita. Daca insa au degerat deja, prin incalzire risti sa provoci rani grave, care pot duce la cangrena si amputarea mainilor.

Cititorilor le-a mai placut si:  5 alimente care contin mai mult potasiu decat o banana

In al doilea caz, metoda homeopata am aflat-o aplicata de muncitorii care lucrau in furnale si care au scapat prin ea de rani grave.

In cel de-al treilea caz, antitermicele pot doar intarzia insanatosirea bolnavului, pentru ca s-a dovedit stiintific ca la o anumita temperatura virusii mor, iar scaderea artificiala a febrei ii lasa sa traiasca bine-merci.

Alopatia este metoda folosita cu preponderenta in medicina oficiala a zilelor noastre. Ea doar trateaza simptomele cu agenti contrari, neluand in considerare cauza bolii. Ea nu va putea fi suficient de credibila atata vreme cat va fi legata in mod direct de profiturile marilor companii farmaceutice, care urmaresc in primul rand castigul si abia pe urma (daca mai ramane loc) vindecarea omului. In societatea greceasca de pe vremea lui Hipocrate, oamenii isi plateau doctorul atata vreme cat erau sanatosi; cand se imbolnaveau incetau sa plateasca. In aceste conditii, doctorul era interesat sa tina omul cat mai mult timp sanatos. V-ati intrebat vreodata  oare ce interes au medicii si societatile farmaceutice din zilele noastre?

Homeopatia trateaza omul in totalitate, cautand sa rezolve cauza care a dus la aparitia bolii, precum si predispozitiile genetice ale acesteia.

 Homeopatia  ajuta capacitatea de vindecare a organismului, prin restabilirea echilibrului pierdut prin boala. Ea foloseste remedii provenite din substante naturale de origine minerala, botanica si animala.

Cititorilor le-a mai placut si:  Ce pantofi purtam primavara aceasta? 5 modele pe care trebuie sa le ai

Cunoscute si aplicate inca de pe vremea lui Hipocrate, parintele medicinii, principiile  homeopatice au fost intens studiate si experimentate de catre medicul si farmacistul german Samuel Hahnemann (1755 – 1843), el fiind considerat parintele homeopatiei moderne. Legile de baza dupa care se calauzea in  cercetarile sale au fost: vindecarea rapida, totala si  fara agravari.

Observand ca, in multe cazuri, remediile in forma existenta in natura dau reactii neplacute, el a cautat sa reduca treptat doza. Va dati seama ca veninul de sarpe sau albina (remedii foarte valoroase in medicina) nu puteau fi folosite in forma bruta. Daca remediul era in forma solida, el putea fi amestecat in mojar cu substanta purtatoare. Echivalentul pentru substantele lichide (tincturi) este amestecul cu apa si agitarea lui. In felul acesta se poate ajunge la dilutii foarte mari (cu foarte putina substanta ramasa in remediu). Agitarea se executa acum automat. Se poate executa si manual. Nu este neaparat nevoie de o anumita tehnica. Amestecul cu o lingurita intr-un pahar cu apa este suficient.

Explicatiile efectului real al unei cantitati foarte mici de substanta, se poate gasi in medicina moleculara si in fizica cuantica.

Genetica nefiind nascuta pe vremea lui, Hahnemann a numit tendintele inascute – miasme.

Ca si in cazul altor stiinte (caci, bazandu-se pe experiment statistic,  ea este o stiinta), homeopatia s-a dezvoltat, in unele cazuri departandu-se destul de mult de la cea de pe vremea lui Hahnemann. Dintre homeopatii actuali de valoare mentionam: Shankaran, Faroch Master, Ramakrishnan, Luc de Schepper, Mangialavori, Vithoulkas, Dana Ullman si altii.

Cititorilor le-a mai placut si:  Vrei sa te mandresti cu o bucaterie perfecta? Echipeaz-o cu un modern cuptor incorporabil

Dar marea credibilitate a homeopatiei consta in  partea ei experimentala. Efectul substantelor/remediilor este testat pe oamenii sanatosi, care in urma ingerarii unei anumite substante dezvolta simptome neplacute. Cand se opreste administrarea substantei, simptomele dispar. Aceste simptome sunt inregistrate si dau tabloul patologiilor vindecate de remediu. Astfel se creeaza Materia Medica, manualul in care sunt prezentate alfabetic remediile impreuna cu simptomele pe care le vindeca.

Repertoriul consta din lista simptomelor (grupate, de obicei, pe organele afectate), sub fiecare simptom fiind listate remediile care ii corespund.

Deoarece efectele administrarii remediilor pe oameni sanatosi dau reactii neplacute (necunoscutec dinainte si, cu atat mai putin, dorite), in nici un caz nu se poate vorbi de un efect placebo.Impotriva efectului placebo vorbesc si efectul remediilor asupra animalelor sau a copiilor mici (sugari).

Practic am descoperit homeopatia cu 20 de ani in urma (teoretic o stiam ceva mai demult), cand mi-am tratat prima data copiii la domnul doctor Pavel Chirila. Copiii mei, care pana atunci faceau frecvent infectii respiratorii, au devenit sanatosi si toata copilaria nu-mi amintesc sa mai fi avut vreo problema.

Dau mai jos locuri unde poate fi gasita mai multa informatie despre homeopatie, materia medica si repertoriu. E bine sa cunoasteti, dar nu va aventurati in a trata singuri a boala. Mai ales daca e cronica.