Incepe scoala? Copii risca sa fie afectati de sindromul POST-VACANTA! Ce trebuie sa faca parintii?

Despartirea de vacanta si revenirea la activitatile de rutina in luna septembrie este, in multe familii, sinonima cu tensiunea.

mama si copii la scoala
Se termina perioada de odihna si zilele fara orar strict, se fac pregatiri pentru reinceperea scolii si, in majoritatea cazurilor, aceasta coincide cu sindromul post-vacanta, un proces de adaptare care prezinta simptomele lui, dar care nu este recunoscut ca boala de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza luni cotidianul spaniol ABC.

“Este un fenomen complet normal, care dureaza intre una si trei zile. Poate trece chiar si o saptamana pana ce o persoana se adapteaza din nou la ritmul de viata normal. Daca nu isi revine dupa acest timp, exista o problema si trebuie sa mearga la un specialist”, afirma Miguel Casas, psiholog, membru Top Doctors.

Sindromul post-vacanta ii afecteaza si pe copii. Pentru unii, reinceperea scolii in luna septembrie este un motiv de bucurie pentru ca isi revad colegii sau pentru ca primesc carti noi, dar sunt si numerosi scolari pentru care constituie un motiv de neliniste.

In randul celor mici, sindromul post-vacanta se poate manifesta sub forma de “tristete, iritabilitate, tulburari de somn, oboseala, pierderea poftei de mancare, aparitia unor dureri corporale difuze, diaree sau varsaturi”, explica Francisco Linares, psiholog in cadrul Serviciului de Promovare a Sanatatii al Sanitas.

Un aspect care poate interveni in favoarea copiilor este alimentatia. Expertii amintesc ca o dieta echilibrata este fundamentala in toate stadiile vietii, fiind benefica, printre altele, pentru starea de spirit. Sanitas recomanda ca, in aceasta perioada a anului, parintii sa nu le ofere copiilor prea multe dulciuri si snackuri, ci sa introduca mai multe fructe. Sunt binevenite si produsele lactate si fructele uscate.

Cititorilor le-a mai placut si:  Vor deveni vaccinurile obligatorii pentru elevi? Propunerea va fi dezbatuta de Comisia pentru Invatamant

Daca sindromul post-vacanta nu trece dupa perioada de adaptare, este posibil sa existe o problema serioasa la scoala.

Se stie ca fiecare copil are forma sa de adaptare la situatii si ca “nu exista o norma sau norme a caror respectare sa fie obligatorie”, mai spune Miguel Casas.

Totusi, expertii recomanda o serie de masuri pentru a facilita adaptarea celor mici si pentru a instaura norme in casa.

Cititorilor le-a mai placut si:  „Defilarea prin viata” – cel mai mare cosmar al VIITORULUI

In acest sens, medicul Francisco Linares propune realizarea schimbarilor in mod progresiv: cu doua saptamani inainte de inceperea scolii, copiii sa inceapa sa se culce si sa se trezeasca la orele corespunzatoare orarului scolar, pentru a nu se simti obositi in primele zile de scoala.

Medicul le recomanda parintilor sa observe si sa descrie in mod clar modul in care se comporta copiii, pentru a sti ce comportamente trebuie sa fie introduse ori modificate.

Cititorilor le-a mai placut si:  MEN a lansat o noua consultare publica! Afla despre ce este vorba!

Ar fi bine ca parintii sa stabileasca activitati de rutina (la aceeasi ora). De exemplu, schema “masa de seara-spalat-dormit”.

Este foarte important ce se intampla dupa manifestarea unui anumit comportament. De aceea, copiii trebuie sa fie incurajati, premiati cand fac ceva bine.

Parintii ar trebui sa le explice copiilor aspectele pozitive pe care le presupune reinceperea scolii: isi vor revedea colegii, le vor povesti cum si-au petrecut vacanta, isi vor relua activitatea. Faptul de a discuta pe aceasta tema acasa reprezinta un stimul pentru copii, pentru ca acestia pot recunoaste sprijinul familial, explica Francisco Linares citat de cotidianul ABC.