Marilen Pirtea, deputat PNL: PSD preia controlul direct asupra salariilor profesorilor

Deputatul PNL si rectorul Universitati de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea, acuza coalitia de guvernare ca vrea sa preia controlul asupra mecanismului de salarizare a profesorilor din mediu universitar de la autoritatile locale.

Redam mai jos, integral, pozitia deputatului PNL:

  • Proiect legislativ cel putin suspect, trecut pe repede inainte prin Parlament. PSD preia controlul direct asupra salariilor profesorilor. Social-democratii au initiat demersurile in Parlament pentru o schimbare majora in plata salariilor profesorilor, mutand aceasta atributie de la autoritatile locale catre Ministerul Educatiei, respectiv inspectoratele scolare judetene. Este, de fapt, revenirea la vechiul sistem de dinainte de 2012, anularea unui proces important de descentralizare.
  • Cu totul surprinzatoare este viteza cu care trece in aceste zile prin Parlament proiectul legislativ de modificare a Legii Educatiei Nationale, initiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, alaturi de prim-ministrul Mihai Tudose, fiind adoptat de Camera Deputatilor in trei saptamani de la inregistrare. Ca o comparatie, am avut ieri pe ordinea de zi proiecte chiar si din 2009, care inregistreaza, asadar, ani de zile de amanare inainte de a intra in dezbaterea plenului. De aici, doua mari semne de intrebare. De ce aceasta graba, in fond? Si care este interesul real pentru Dragnea si Tudose in acest demers? Explicatiile oficiale ale initiatorilor fac referire la intarzierile generate de sistemul actual. Totusi, vorbim despre un sistem care functioneaza. Da, sunt sincope, dar acestea nu justifica implicarea directa a celor deja mentionati si nici graba de a implementa aceasta masura de la 1 ianuarie 2018.
  • Probabil, cea mai importanta motivatie reala, oferind explicatia vitezei cu care este condusa aceasta initiativa legislativa spre adoptarea in Parlament, consta in intentia oamenilor din PSD de a prelua controlul direct asupra salariilor profesorilor, preluand atributul descentralizat al platilor de tip salarial de la administratiile locale si cedandu-l reprezentantilor din judete ai Ministerului Educatiei Nationale, adica sefilor Inspectoratelor Scolare Judetene. Cu alte cuvinte, aceste inspectorate nu doar ca isi vor exercita in continuare un control formal si legal asupra segmentului profesional al cadrelor didactice si nedidactice din scoli si licee, dar se intentioneaza si trecerea la un nou nivel de control asupra resurselor umane din preuniversitar, de aceasta data financiar.
  • Cealalta prevedere din proiectul legislativ, amanarea si reesalonarea platii sumelor ce sunt datorate personalului din invatamant pana dupa 2020, sume stabilite ca urmare a hotararilor judecatoresti, este o decizie scandaloasa si discutabila, care insa incearca sa ascunda cea mai dura lovitura data personalului din invatamant, operata prin mutarea controlului finantarii salariilor cadrelor didactice si nedidactice de la consiliile locale si primarii la inspectoratele scolare judetene. In acest fel, deciziile de redistribuire a sumelor pentru finantarea salariilor si indemnizatiilor se vor afla in mana inspectorilor scolari generali din judete, oameni loiali PSD, care sigur vor avea tentatia de a utiliza politic aceasta parghie financiara.
  • Solicitam Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Senatului Romaniei si plenului Senatului sa respinga aceasta initiativa de modificare a Legii Educatiei Nationale, nociva pentru invatamantul romanesc, ale carei consecinte se vor traduce intr-o noua repolitizare a scolilor, exercitata prin controlul platilor salariale de catre inspectorii scolari generali.

Sursa: http://adevarul.ro/educatie/scoala/deputatul-pnl-marilen-pirtea-psd-preia-controlul-direct-salariilor-profesorilor-1_5a02e3115ab6550cb8f2f473/index.html

Cititorilor le-a mai placut si:  Incepe scoala? Copii risca sa fie afectati de sindromul POST-VACANTA! Ce trebuie sa faca parintii?