MUST HAVE: Discurile de vinyl, din nou in trend!

In mod cu totul neasteptat pentru lumea care traim, un mediu muzical aproape disparut isi face simtita prezenta in randul adolescentilor si nu numai. Este vorba despre discurile de vinyl, cele care definesc epoca de aur a rock-ului anilor 60-70. Cativa dintre noii fani sunt reprezentati de generatia nostalgica a celor nascuti dupa al doilea Razboi Mondial si, surprinzator, de catre exponenti ai generatiei Ipod, care cumpara vinyluri sau, cel putin, le sterg de praf pe cele ale parintilor, pentru a le incerca. Precum revenirea neasteptata in moda a tenisilor Puma si tricourilor Vintage, renasterea discurilor de vinyl se datoreaza aurei retro-rock, cu care ele au fost invaluite pe parcurs. Majoritatea ascultatorilor tineri s-au indragostit de vinyluri datorita sunetului cald, de o calitate superioara, a designului elaborat al copertilor si datorita posibilitatii de a le asculta impreuna cu prietenii. Daca te gandesti sa achizitionezi un suport muzical de acest gen, vezi mai multe pe https: //www. nicherecords.ro/  pentru a descoperi o lista cat mai variata.

Cum alegi pick-up-ul pentru a te bucura de un sunet de calitate pe vinyl?

Daca te numeri printre persoanele care au trecut de la disck-uri de pick-up la casete, apoi CD-uri ori DVD-uri si format Blue-ray (care permite o calitate net superioara la capitolul imagine, oferind o experienta vizuala cat mai apropiata celei de la cinematograf), atunci stii ce inseamna aceste tehnologii, cum se folosesc si ce presupun ele. Iar daca esti pasionat si pastrezi mereu un loc in raft pentru exemplare mai mult sau mai putin in trend, click aici pentru mai multe produse media, celebre inca din anul 2003. Revenind la atributiile si calitatile unui pick-up, exploreaza in continuare caracteristicile de care vei tine cont cand cumperi asa ceva si specificatiile tehnice de care trebuie sa fii constient.

  • CONTROLUL
Cititorilor le-a mai placut si:  3 sfaturi pentru micii antreprenori: cum sa lansezi un brand de lux

O parte din problemele pickup-urilor clasice rezulta din controlul manual al bratului, asta insemnand ca, un moment mic de neatentie poate duce la zgarierea discului de catre ac, in momentul ridicarii. Modelele semi-automate ofera o parghie pentru ridicarea bratului cu viteza optima, insa tot tu vei controla pozitionarea lui in plan orizontal. Din acest motiv, modelele destinate publicului larg au trecut la un sistem complet automat de ridicare si pozitionare a bratului, cu ajutorul unui singur buton. Este simplu si sigur, in acelasi timp.

  • DOZA
Cititorilor le-a mai placut si:  Dotarea moderna a bucatariei cu ajutorul plitei incorporabile

Aceasta este una dintre cele mai importante componente, fiind responsabila cu forta de apasare a acului pe disc. Exista doua tipuri principale de doze: MM (Moving Magnet) sau MC (Moving Coil), acestea putand fi inlocuite, in functie de preferinte.  Nivelul de apasare se poate regla, ba chiar mai mult, este necesar sa faci acest lucru. O apasare prea usoara va face acul sa sara mai des, ducand la deteriorarea discului.

  • VITEZA DE ROTATIE

Asemenea dozelor, exista doua viteze principale de rotatie, exprimate in rotatii complete pe minut: 33 de rotatii, pentru discuri LP de 30 de centimetri si 45 de rotatii, pentru discuri single, mai mici ca dimensiune. Vei gasi si modele capabile sa redea discurile la viteza mai mare, insa acestea nu se mai folosesc in prezent. Selectarea vitezei de rotatie a platanului se face, de regula, printr-un comutator, aflat pe carcasa pickup-ului.

Cititorilor le-a mai placut si:  6 semne care arata ca nu esti tu cauza problemelor in relatie

  • ACUL

Exista mai multe tipuri de ace, insa principalele sunt: pure (diamant intreg) sau lipite (varf de diamant lipit de un corp metalic). Cele din prima categorie sunt mai solide si, automat, mai scumpe, fiind construite in totalitate din diamant. Este, aproape intotdeauna, posibil sa schimbi anumite componente ale unui pick-up cu unele mai bune, precum acul, doza sau cureaua de transmisie. Fie ca faci acest lucru pentru o mai buna functionare, fie ca o faci pentru simpla mentenanta, asigura-te ca manualul de instructiuni pus la dispozitie contine informatii clare, iar pasii urmati si procedurile vor fi cele corecte.

Desi pickup-urile sunt o tehnologie veche, asta nu inseamna ca nu apar anual modele noi si din ce in ce mai performante, care imbunatatesc calitatea sunetului, motiv pentru care, cei pasionati inca prefera discurile de vinyl.