NICIUN MANUAL nu o sa mai fie publicat fara avizul MEN! Detalii AICI!

Manualul scolar este un bun de interes public, care reglementeaza regimul manualului scolar de baza in invatamantul preuniversitar, potrivit unei hotarari ce a fost adoptata, joi, de Guvern. De aceea, pe piata nu va aparea niciun manual fara avizul Ministerului Educatiei si al dascalilor.

Conform actului normativ, proiectele de manuale scolare sunt realizate de catre autori/coautori si se depun in forma de manuscris la Ministerul Educatiei Nationale (MEN), in vederea evaluarii calitatii stiintifice. Evaluarea manualelor se organizeaza prin Centrul National de Evaluare si Examinare si Institutul de Stiinte ale Educatiei, in baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educatiei, de catre grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate in baza apelului public de selectie.

Cititorilor le-a mai placut si:  Incepe scoala? Copii risca sa fie afectati de sindromul POST-VACANTA! Ce trebuie sa faca parintii?

Manualele scolare admise in urma evaluarii vor fi publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, cu scopul de a selecta manualul scolar de baza prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului, se arata in acelasi document.

Totodata, MEN achizitioneaza conceptul si continutul manualului scolar de baza de la autori/coautori, iar manualele scolare de baza, in format pdf si in varianta digitala interactiva, vor putea fi accesate si de pe site-ul ministerului, in cadrul Bibliotecii Scolare Virtuale, devenind resurse educationale deschise. Potrivit comunicatului, inainte de reeditare, fiecare manual scolar va fi reevaluat de grupuri de experti.

Cititorilor le-a mai placut si:  Cum corectam USOR comportamentul problematic al cainilor

Prin derogare de la Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, utilizarea in manualele scolare de baza de scurte extrase din opere scrise literare, artistice sau stiintifice, a imaginilor unor opere de arhitectura, arta plastica, fotografica sau arta aplicata, precum si de scurte fragmente din opere sonore sau audiovizuale, aduse anterior la cunostinta publica, se face fara plata drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, cu mentionarea sursei si a autorului.

Cititorilor le-a mai placut si:  Salariile PROFESORILOR cresc in 2018: afla ACUM cu cat!

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, MEN va elabora normele metodologice de aplicare a legii, care vor fi aprobate prin ordin de ministru.

Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si adoptat in procedura de urgenta, se mai arata in comunicat.

sursa:http://adevarul.ro/educatie/scoala/legea-manualului-Scolar-fost-adoptata-executiv-1_5a3290395ab6550cb831c22d/index.html