PSD doreste amanarea evaluarii scolilor doctorale! Klaus Iohannis a contestat legea!

PSD vrea sa intarzie evaluarea scolilor doctorale pana in 2020, dupa ce in vara propusese ca procesul sa poata fi taraganat cel tarziu pana in 2019. Adoptarea masurii ar insemna ca fabricile de diplome vor putea functiona pentru cel putin inca doi ani. Iohannis a contestat legea la Curtea Constitutionala.

Legea Educatiei Nationale Nr.1/2011 prevede ca evaluarea scolilor doctorale trebuie sa se faca o data la maxim 5 ani.

Asadar, prima evaluare ar fi trebuit sa se incheie pana in 2016.  Numai ca, la finele anului 2016, guvernul tehnocrat a emis o ordonanta de urgenta prin care scolile sa fie acreditate provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017. Argumentul invocat de tehnocrati la acea data a fost ca PSD-ul nu a evaluat scolile doctorale in ultimii cinci ani, iar daca nu se adopta acreditarea, intreaga activitate a scolilor doctorale ar urma sa fie blocata.

Cititorilor le-a mai placut si:  Vor deveni vaccinurile obligatorii pentru elevi? Propunerea va fi dezbatuta de Comisia pentru Invatamant

Nici Ministerul Educatiei si nici celelalte agentii si organisme care trebuiau sa fie implicate in aceasta evaluare nu si-au facut temele astfel ca acum vorbim despre inexistenta scolilor doctorale“, declara ministrul Educatiei in functie la acea vreme Mircea Dumitru.

  • In acest interval (2016-2017) nu s-a facut niciun demers pentru evaluarea scolilor doctorale, ceea ce insemna ca institutiile riscau din nou sa fie blocate.
  • Prin urmare, in august 2017, deputatii au dat o ordonanta prin care sa acrediteze scolile doctorale pana la 1 octombrie 2019- in ideea ca pana atunci acestea vor fi evaluate.
  • Documentul, ajuns la administratia prezidentiala, a fost trimis de Klaus Iohannis pentru reexaminare in Parlament.
  • La solicitarea presedentiei, oficialii au modificat mai multe puncte din lege.
  • Pe langa acestea, parlamentarii au prelungit acreditarea scolilor doctorale pana in 2020.
Cititorilor le-a mai placut si:  Salariile PROFESORILOR cresc in 2018: afla ACUM cu cat!

Sursa: http://adevarul.ro/educatie/universitar/cum-vrea-psd-vrea-amane-evaluarea-fabricilor-diplome-klaus-iohannis-contestat-legea-curtea-constitutionala-1_5a4f6272d7af743f8d1088a9/index.html