Telefoane mobile ieftine foarte performante lansate in 2015

Cum finalul de an se aproprie cu repeziciune, a venit timpul să trecem în revistă telefoanele ieftine  mobile lansate în 2015 şi să le alegem pe cele mai importante dintre acestea. Înainte de a purcede, trebuie să subliniem faptul că alegerile noastre nu au fost influenţate doar de specificaţiile sau prestaţiile tehnice, ci au încercat să ţină cont de noutatea anumitor tehnologii, de modul de implementare a acestora, de factorul de noutate şi alte aspecte mai mult sau mai puţin subiective care fac diferenţa dintre un produs strălucitor şi unul banal.

Anul care se va termina în curând a fost marcat de câteva mişcări de piaţă foarte interesante. Prestaţia producătorilor chinezi, care s-a făcut remarcată încă din 2013, a continuat pe o pantă ascendentă şi s-a concretizat prin intrarea celor de la Xiaomi în topul celor mai mari producători de smartphone-uri, alături de Huawei şi Lenovo. Mai mult, compania Motorola şi-a schimbat iar proprietarul şi a ajuns acum în portofoliul Lenovo, consolidând astfel poziţia unei companii chineze care domină în prezent piaţa PC şi visează la o ascensiune similară pe piaţa telefoanelor ieftine mobile.

Evoluţia producătorilor consacraţi nu a fost tot atât de fastă, remarcându-se diminuarea profiturilor şi vânzărilor Samsung timp de trei trimestre consecutive şi situaţia financiară problematică a celor de la Sony Mobile. Alţii au dus-o însă mai bine: Apple s-a bucurat de un an bun şi de creşteri ale vânzărilor, iar evoluţia pozitivă din ultimii doi ani a celor de la LG Mobile le-a permis reîntoarcerea pe profit. În rest, HTC a început să dea semne de revigorare fără a ieşi însă din zona incertitudinii, iar Nokia Devices & Services a fost încorporată într-un final în cadrul Microsoft Mobile.

Cititorilor le-a mai placut si:  3 tips & tricks pentru a PRELUNGI viata telefonului tau mobil!

Din punct de vedere tehnologic, anul care tocmai se încheie o fost marcat de apariţia ecranelor cu rezoluţie Quad HD, de rata de adopţie crescută a ecranelor mari în faţa căreia a cedat până şi Apple, de dezmorţirea echipei de design Samsung, de încorporarea modem-urilor LTE în telefoanele entry-level şi de începutul migrării ecosistemului Android la arhitectura ARM pe 64 de biţi. Dintre acestea, doar ultimele două tendinţe sunt cu adevărat importante, însă impactul acestora se va putea observa treptat abia în cursul anilor care vor urma.

Remarcabile dar indisponibile în România

OnePlus One: Configuraţia hardware puternică, distribuţia software alternativă CyanogenMod şi preţul atractiv au fost factorii care au transformat One într-unul dintre cele mai mediatizate telefoane ieftine ale anului. OnePlus One nu a fost lipsit de unele probleme, însă acest aspect era de aşteptat şi de înţeles în cazul unui telefon ieftin fabricat cu un cost minim de producţie. Compania a reuşit să producă însă mai multă vâlvă decât telefoane ieftine efective, iar sistemul de comercializare bazat pe invitaţii cu restricţii regionale şi stocurile mereu epuizate au făcut o adevărata aventură din procurarea acestui telefon. Iar dacă OnePlus One nu vrea să se lase vândut, nici noi nu putem să-l includem într-un clasament cu relevanţă locală

Cititorilor le-a mai placut si:  Nemţii de la Varta vor deschide o fabrică la Braşov

Google Nexus 6: Oferit la un preţ mai mare decât cel cerut până acum, Nexus 6 s-a depărtat de ideea „ieftin şi bun” care a adus celebritatea gamei de telefoane ieftine  şi tablete Google. Cam mare pentru gusturile multor utilizatori, Nexus 6 rămâne însă un terminal de referinţă impresionant care oferă o configuraţie hardware excelentă, un ecran Quad HD cu diagonală de 5,96” şi, bineînţeles, avantajul utilizării unei platforme software Android nemodificate. Dacă Samsung şi LG, producătorii celor patru generaţii anterioare de telefoane ieftine Nexus, s-au străduit să-şi ofere produsele şi pe plan local, noul Nexus 6 este fabricat însă de către o companiei care a uitat de existenţa României: Motorola. În plus, nici măcar disponibilitatea din Google Play nu a fost prea grozavă, iar Nexus 6 a fost greu de obţinut nu doar pentru utilizatorii români.

Cititorilor le-a mai placut si:  Redefineste intensitatea luminii cu gama de becuri led de la Philips! Citeste mai mult: Redefineste intensitatea luminii cu gama de becuri led de la Philips!

Top 10 smartphone 2015

10: Nokia Lumia 930 (review)

Cel de-al doilea terminal Windows Phone care foloseşte puternica platformă Snapdragon 800, Lumia 930 a fost însă mai compact şi mai atractiv decât gigantul Lumia 1520 care l-a precedat. Dincolo de evoluţia platformei hardware, care a redus semnificativ handicapul dintre telefoanele ieftine  Windows Phone şi cele Android, Lumia 930 oferă o carcasă solidă, un ecran AMOLED frumos şi o redare media bună. Terminal este însă penalizat de autonomia mică, de platforma hardware uşor depăşită chiar din momentul lansării şi de greutatea şi volumul cam mari pentru unele gusturi. În plus, implementarea PureView cu doar 20 MP nu reuşeşte să se facă remarcată atât de mult pe cât ne-am fi dorit şi este penalizată şi de unele deficienţe software.