Vor deveni vaccinurile obligatorii pentru elevi? Propunerea va fi dezbatuta de Comisia pentru Invatamant

Scolile de stat, dar si gradinitele vor fi obligate sa ceara situatia vaccinarilor obligatorii pentru toti copiii care se inscriu in colectivitate. Cel putin asa arata un proiectul de Lege privind vaccinarea obligatorie, aprobat de Senat si care urmeaza sa mearga, marti, la Comisia pentru Invatamant de la deputati. In vederea aprobarii acestei propuneri, forul decizional este Camera Deputatilor.

„La data inscrierii copiilor intr-o colectivitate, asa cum este definita de prezenta lege, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii“, se prevede in proiect.

Cititorilor le-a mai placut si:  Cum corectam USOR comportamentul problematic al cainilor

Cum se va proceda in cazul in care copilul nu are vaccinarile facute?

  • Daca copilul nu are toate vaccinarile facute, conform calendarului de vaccinare, atunci institutia de invatamant ii va cere parintelui sa aduca si alte documente: ori un calendar de recuperare a vaccinarilor obligatorii, ori o adeverinta privind contraindicatiile.
  • In cazul in care vaccinarile obligatorii nu au fost efectuate pana la data prevazuta de art. 23 (adica pana la inscrierea in colectivitate – n.red.) parintele, reprezentantul legal, persoana care se ocupa de cresterea si ingrihirea unui copil in baza unei masuri de protectie sociala, stabilita in conditiile legii sau (…) are obligatia prezentarii, pana la intrarea in colectivitate, a unuia dintre urmatoarele documente eliberate de catre Comisia Judeteana de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti: a) calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii (…); b) adeverinta contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari (…)”, scrie in proiectul normativ.
  • Daca se aduce calendarul de recuperare a vaccinarilor, copilul trebuie sa le faca in maximum un an de la inscrierea la gradinita/scoala.
  • Daca nu se va respecta termenul, va fi notificat inspectoratul scolar, potrivit proiectului, insa nu se stie exact ce urmare va avea acest lucru.
  • Daca parintii nu aduc calendarul de recuperare sau adeverinta de contraindicatii, reprezentantul legal al colectivitatii are obligatia de a sesiza comisia judeteana de vaccinare sau a muncipiului Bucuresti in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in colectivitate, conform proiectului
Cititorilor le-a mai placut si:  „Defilarea prin viata” – cel mai mare cosmar al VIITORULUI

Mai exact, copiii nevaccinati vor fi luati in evidentele comisiilor teritoriale de vaccinare si parintii acestora vor fi chemati la sedinte de consiliere, in care li se va explica importanta vaccinarii, pana cand vor accepta sa-si vaccineze copiii ( proiectul prevede amenzi pentru cei care vor refuza sa mearga la consiliere), scrie avocat.net.

Cititorilor le-a mai placut si:  PSD doreste amanarea evaluarii scolilor doctorale! Klaus Iohannis a contestat legea!

Sursa:http://adevarul.ro/educatie/scoala/propunerea-privire-obligarea-elevilor-a-si-vaccinurile-putea-merge-scoala-dezbatuta-marti-comisia-Invatamant-1_5a1c25025ab6550cb8975d6e/index.html